CEÎ – constituirea
Pragurile necesare pentru ca o companie să fie acoperită de Directiva CEÎ, în cazul unei companii cu unități de afaceri în cel puțin două state membre, sunt următoarele:
- cel puțin 1.000 de angajați în țările membre
- și cel puțin 150 de angajați în fiecare din cele două state membre.
Înființarea de proceduri și/sau instituții necesită inițiativa părții interesate. Inițiatorul poate fi
- conducerea centralîă
- sau cel puțin 100 de angajați sau reprezentanți ai angajaților din cel puțin două organizații situate în cel puțin două state membre. Nu este specificat numărul de angajați dintr-o țară.
Sindicatul care inițiază înființarea CEÎ ar trebui să se înțeleagă cu cel puțin o altă persoană dependentă, birou sau organizație a reprezentanților angajaților care își desfășoară activitatea într-un alt stat membru sau, dacă nu există, cu o asociație a angajaților. Înființarea unui CEÎ poate fi inițiată și de două sau mai multe companii care își desfășoară activitatea în același stat membru, dar în acest caz conducerea centrală nu este obligată să coopereze.
O altă condiție este ca inițiatorii să implice cel puțin 100 de angajați, fie prin sindicat, fie direct. Acest număr trebuie să includă lucrătorii angajați de cel puțin două companii. Asta înseamnă că dacă există mai multe companii sau instituții și nu toți angajații vor să se alăture inițiativei, nu există obstacole în calea înființării unui consiliu.
Directiva nu precizează conținutul inițiativei, dar ar trebui să conțină intenția de a stabili un CEÎ, o cerere de acțiune a conducerii centrale și aprobarea condițiilor de mai sus. Aplicația trebuie să fie adresată conducerii centrale, companiilor de gestionare sau grupurilor de companii la nivelul UE. Prevederile internaționale referitoare la societate și regulile sale interne determină reprezentanții responsabili ai companiei. Structura companiei poate fi disponibilă în informațiile publice despre companie. Solicitarea poate fi transmisă conducerii companiei locale sau sucursalei acesteia. În acest caz, destinatarii inițiativei trebuie să transmită cât mai curând posibil cererea și toate informațiile despre inițiatori către conducerea centrală. Conducerea centrală ar trebui să comunice aceste informații tuturor companiilor din subordine și sucursalelor acestora, pentru ca acestea să se alăture inițiativei dacă doresc.
Negocierile privind înființarea CEÎ necesită înființarea unui organism special de negociere. Este la latitudinea conducerii centrale a companiei și a organismului special de negociere să convină sub forma unui acord asupra formei și funcției exacte a CEÎ-ului în compania lor. De exemplu, ar trebui să fie de acord cu următoarele
- domeniul de aplicare al firmelor care sunt acoperite de activitatea consiliului
- componența consiliului (numărul de membri, repartizarea geografică ținând cont, pe cât posibil, de necesitatea unei reprezentări echilibrate a salariaților din punct de vedere al ocupației, categoriilor de salariați și sexului și mandatului);
- funcțiile și procedurile de informare și consultare ale comitetului european de întreprindere și metode de conectare a informațiilor și consultării între comitetul european de întreprindere și organismele naționale de reprezentare a angajaților;
- locul, periodicitatea și durata reuniunilor CEÎ,
- după caz, componența, procedura de numire, funcțiile și regulile de funcționare ale oricărei comisii electorale constituite în cadrul Consiliului,
- resurse financiare și materiale alocate de către angajator comitetului european de întreprindere,
- data intrării în vigoare și durata acordului
Întrebări de autoevaluare:
- Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a înființa un comitet european de întreprindere într-o companie transnațională?
- Ce este un organism special de negociere?
- Ce informații ar trebui incluse într-un acord încheiat de un organism special de negociere?