Introducere în CEÎ
Comitetele Europene de Întreprindere (CEÎ) sunt organisme permanente care permit informarea și consultarea angajaților din companiile transnaționale cu birouri în cel puțin două țări ale Uniunii Europene. Posibilitatea înființării lor a fost stabilită prin Directiva privind comitetele europene de întreprindere din 1994 (Directiva 94/45/CE), care a fost actualizată ulterior și a luat forma Directivei 2009/38/EC.
Principalele motive pentru instituirea unui astfel de mecanism au fost nevoia lucrătorilor de a răspunde proceselor de dezvoltare ale globalizării în economia mondială și nevoia unei mai mari integrări în Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește dialogul social. Odată cu o mai mare internaționalizare a activităților companiilor, este nevoie de un nivel de dialog social care să corespundă nivelului de luare a deciziilor în cadrul companiei și astfel să echilibreze poziția angajatorului și a angajaților. Comitetele europene de întreprindere au introdus un nou nivel european de relații industriale. Ei reprezintă prima instituție cu adevărat europeană care reprezintă interese la nivelul unei companii transnaționale. Ele reflectă, de asemenea, nevoia de a răspunde europenizării companiilor care ies de pe piața unică europeană. În acest fel, ele completează canalele naționale existente de informare și consultare.
CEÎ sunt organisme care reprezintă angajații din UE din cadrul companiilor multinaționale. Prin intermediul acestora, angajații din companii sau grupuri de companii care își desfășoară activitatea în două sau mai multe state membre ar trebui să fie informați și consultați cu privire la problemele transnaționale care îi privesc. CEÎ joacă un rol important în alinierea obiectivelor economice și sociale în cadrul pieței unice, în special în lumea în schimbare a muncii. ERS creează o legătură între angajații din aceeași companie sau grup din diferite state membre și oferă o structură care permite un dialog eficient între conducerea centrală și reprezentanții lucrătorilor din cadrul acestor entități.
Înființarea comitetelor europene de întreprindere (CEÎ) este esențială pentru facilitarea comunicării, informării și consultării între companiile multinaționale și angajații acestora. Cu toate acestea, multe organizații se confruntă cu provocări în stabilirea și gestionarea eficientă a CEÎ-ului din cauza cadrelor juridice diferite, a diferențelor culturale și a lipsei de cunoștințe și expertiză. CEÎ promovează o înțelegere comună a provocărilor transnaționale cu care se confruntă marile companii multinaționale și implicarea angajaților în procesul de luare a deciziilor, cu scopul de a face schimb de soluții posibile, de a facilita implementarea acestora și de a crește impactul deciziilor strategice luate de angajator.
Legislația UE privind CEÎ urmărește să reducă decalajul dintre luarea deciziilor corporative din ce în ce mai transnaționale și drepturile la informare și consultare ale lucrătorilor definite și limitate la nivel la nivel național. Atunci când deciziile companiei sunt luate la nivel transnațional, sistemul național de informare și consultare nu permite angajaților din diferite state membre să organizeze informații împreună și să își exprime opiniile sau preocupările cu privire la aceste probleme transnaționale.
Numărul companiilor cu CEÎ a fost relativ stabil în ultimele decenii. Rata de acoperire și numărul total de CEÎ-uri nu s-au modificat semnificativ de la modificare, un CEÎ-uri nou înființate luând locul celor dizolvate, în principal din cauza restructurării (fuziunilor).
Conform datelor disponibile din 2021, 3.676 de companii multinaționale care-și desfășoară activitatea în Spațiul Economic European (SEE) au constituit o întreprindere sau un grup de întreprinderi în domeniul de aplicare al directivei, angajând aproape 30 de milioane de lucrători în SEE. 55 de comitete europene de întreprindere sau acorduri de informare și consultare transnațională convenite între reprezentanții angajaților și conducerea centrală funcționează în aproximativ 1000 de companii.
Pe sector de activitate, majoritatea CEÎ sunt concentrate în marile multinaționale din metalurgie, servicii sau companii multinaționale de produse chimice. CEÎ poate fi înființat în companii aflate sub jurisdicția unui stat membru UE/SEE, chiar dacă sediul companiei este situat în afara UE. Cel mai mare număr de CEÎ-uri se află în companii multinaționale cu sediul în Statele Unite (170), Germania (124), Franța (102), Regatul Unit (92), Suedia (69), Olanda (58), Elveția (48). ), Italia (38), Finlanda (37), Belgia (36), Japonia (31).
Întrebări de autoevaluare:
- Ce sunt comitetele europene de întreprindere și care este temeiul legal pentru înființarea CEÎ?
- Care este scopul înființării Consiliilor Europene de întreprindere?
- Cum s-au dezvoltat comitetele europene de întreprindere de la instituirea Directivei?