Reprezentarea salariaților
Membrii corpului special de negociere sunt aleși proporțional cu numărul total de angajați dintr-o companie sau un grup de companii dintr-un anumit stat membru. Un membru din fiecare stat membru este ales din 10% din numărul de angajați din toate statele membre. Procedurile de numire a membrilor corpului special de negociere sunt determinate de legislația țărilor în care aceștia au fost aleși sau numiți.
Stabilirea numărului de membri care urmează a fi numiți. Fiecare stat membru (luând în considerare toate companiile și unitățile de afaceri care își desfășoară activitatea în el) are dreptul la un loc la 10% din toți angajații din statul membru. Pe plan intern, distribuția membrilor este proporțională cu numărul de angajați dintr-o companie sau un grup de companii dintr-un anumit stat membru. Conducerea centrală a fost împuternicită să contribuie activ la constituirea echipei speciale de negociere. Conducerea centrală ar trebui să acopere toate costurile financiare legate de înființarea organismului special de negociere, activitățile acestuia și toate costurile justificate.
În timpul procesului de negociere, un organism special de negociere poate solicita asistența experților. Acesta poate include reprezentanți ai organizațiilor de muncă din întreaga UE. Acești experți și reprezentanți ai organizațiilor de muncă se pot consulta între ei în timpul negocierilor dacă echipa dorește acest lucru. Pentru a-și consolida propria poziție, un organism special de negociere are dreptul de a negocia și de a se stabili fără conducere centrală. Conducerea centrală și locală și organizațiile europene autorizate ale angajaților ar trebui să fie informate cu privire la componența corpului special de negociere și la începutul negocierilor într-o anumită companie multinațională sau grup de companii.
Corpul special de negociere are autoritatea comitetului european de întreprindere, aranjamentele operaționale și conținutul consultărilor în timpul cooperării cu conducerea centrală. Părțile interesate pot, așadar, să cadă de acord referitor la
- înființarea CEÎ, în condiții proprii sau pe baza dreptului național; sau
- informarea si consultarea angajatilor si a procedurilor operationale.
Dacă există un impas în negocieri sau părțile nu se pot pune de acord asupra procedurilor, organul special de negociere poate decide cu o majoritate de două treimi suspendarea procedurilor pentru ajungerea la un acord. După un astfel de eveniment, începe să se aplice un moratoriu de doi ani (care poate fi mai scurt dacă părțile sunt de acord). Nicio altă instituție nu poate fi înființată în această perioadă.
Modul în care funcționează CEÎ depinde de activitatea sa, structura, tradiția companiei sau grupului de firme, activitatea organizației reprezentanților lucrătorilor și dorința conducerii centrale de a coopera. Rolul și dreptul principal al CEÎ este de a informa și consulta în luarea deciziilor economice. Deși consultarea este posibilă numai în chestiuni legate de deciziile managementului, CEÎ trebuie să fie informat cu privire la toate problemele companiei internaționale care afectează interesele angajaților. Aceste aspecte transnaționale sunt cele care privesc cel puțin două state membre ale companiei care operează și au un impact potențial asupra afacerilor angajaților companiei sau se referă la transferul de activități dintr-un stat membru în altul. Informațiile furnizate de conducere ar trebui să creeze condiții pentru ca reprezentanții angajaților să facă o evaluare cuprinzătoare a deciziei conducerii și să determine impactul preconizat al acesteia. Consultările ar trebui să ofere oportunități reprezentanților angajaților de a-și exprima opiniile cu privire la măsurile propuse de companie. Această opinie ar trebui să fie luată în considerare atunci când conducerea ia decizii. Astfel de consultări ar trebui să aibă loc la un moment convenabil pentru ambele părți, fără a interfera sau a întârzia inutil procesul de luare a deciziilor și fără a depăși limitele responsabilităților managementului. Conducerea este obligată să răspundă la opinia CEÎ.
Întrebări de autoevaluare:
- Cum vor fi aleși membrii grupului special de negociere (în ce proporție cu angajații companiei)?
- Cum poate fi susținută activitatea grupului special de negociere?
- Cum poate fi depășit blocajul din negocierile privind acordul CEÎ?